A.s. zaterdag (21 mei) op Gouda Maakt Toekomst

Al een hele tijd niets gepost op deze website. Dat heeft mede te maken met dat er achter de schermen wordt gekeken naar een overdracht van, op zijn minst de naam “Precious Plastic Gouda.”. Zelf ben ik met mijn gezin verhuisd.

We hebben echter nog één gratis workshop gepland staan, en wel tijdens het festival Gouda Maakt Toekomst, zaterdag 21 mei op GOUDasfalt. Tijdens deze workshop gaan we met kinderen een Plasticsoep Spel maken uit afval. Ook zullen we met wat proeven uitleg geven over hoe plastic gerecycled wordt.

De voorbereidingen zijn al in volle gang. We verwachten genoeg materiaal te hebben om zo’n 20 spellen te kunnen maken. Wil jij een van de gelukkigen zijn, wees er op tijd bij. We starten rond 11:00, 13:30 en 16:00 uur.

Buiten onze workshop zijn er uiteraard nog andere workshop, een markt, eten, muziek, sprekers en meer. Genoeg voor een hele dag aan duurzame inspiratie.

 

 

 

 

VUIGE Spullen

Afgelopen week nog (net voor de oplopende maatregelingen rond het rondgaande virus), langs geweest bij VUIGmakers Feiko en Julie. Zij maken onder andere riemen uit fietsbanden, oorbellen uit kroonkurken en drinkglazen uit wijnflessen. Net zoals bij Precious Plastic bestaat afval bij hen niet. Met wat creativiteit vallen veel niet meer bruikbare spullen naast het recyclen ook te upcyclen. Het was enorm leuk om te zien hoe de kinderen interesse hadden en net als mij ook een van de riemen hebben gekozen. Enkele jaren geleden keek ik er nog niet zo naar, maar nu zie ik steeds vaker bruikbare design producten uit, wat wij vaak nog noemen “afval”. We zijn goed bezig!

Voorbereiding workshop

De afgelopen weken bezig geweest met de voorbereidingen voor een workshop rond het Plasticsoep Spel. Ook al is deze vanwege het rondgaande virus uitgesteld, nu we meer thuis zitten des te meer reden om lekker met de kinderen door te gaan. Zo zijn we op verschillende manieren bootjes gaan maken met resthout, karton, plastic lolliestokjes en reclamefolders. Ineens zie je hoeveel knutselmateriaal je in huis hebt wat je normaal zou weggooien. Ook hebben we weer wat meer tijd voor elkaar.

 

 

 

 

Ook hebben we afgelopen week weer plastic gesmolten en deze keer het stroomverbruik gemeten. Bijna 1 kWh gebruikt voor het smelten van 184 gram PLA. Dat kan efficiënter, want ook voor het maken van groene stroom moeten windmolens en zonnepanelen gefabriceerd worden waarbij CO2 wordt uitgestoten. Maar gelukkig bestaat het merendeel van het spel uit geupcyclede materialen.

Met plastic in de maag

Het was niet helemaal de bedoeling. Ik was gisteren bij een bijeenkomst over circulaire economie in Gouda, mijn vrouw was even met iets anders bezig en toen zagen de meiden schoon kans om met klei en plastic attributen die op de keukentafel stonden aan de slag te gaan. Het resultaat is wel inspirerend, een collectie diertjes die hun maag vol hebben met de in de natuur belandde plastic.

Op bezoek bij MBO Rijnland

Tijdens de Hackathon Gouda ben ik in contact gekomen met docenten bij MBO Rijnland. Tot mijn verrassing blijken zij al een shredder te hebben gebouwd volgens het ontwerp van Precious Plastic en dat 300 meter bij mijn huis vandaan! Maandag hebben wij een kijkje mogen nemen en wat van hun geshredde plastic meegekregen.

Vandaag met Evaline gekeken of deze geschikt zijn om in kleine silicone vormpjes te gebruiken. Helaas zaten in de kleine figuurtjes veel bubbels, Maar gezien we niet spuiten is het resultaat niet slecht.

 

 

 

 

 

Opgelet: Sommige plastics zijn giftig, ga niet zonder de nodige kennis zelf plastic smelten!

 

Mijdrechtse Techniek Driedaagse

Vandaag waren we uitgenodigd om te komen kijken op de Mijdrechtse Techniek Driedaagse. Daar hebben we kunnen netwerken met vergelijkbare initiatieven die al goed op gang zijn en al workshops geven. Interessante aanwezigen op de speciaal ingerichte recycleplein waren de Fawaka Ondernemersschool en Perpetual Plastic Project.

 

Papier recyclen

We houden het niet enkel bij het recyclen van plastic, maar gaan ook voor papier. De zeven zijn gemaakt van restmateriaal van horren welke ik zo’n 10 jaar heb bewaard, speciaal voor dit doel. Hmmm, ok, ik heb het gewoon altijd al moeilijk gehad met het wegdoen van goed materiaal. 😉

Het gemaakte papier gaan we gebruiken voor het spelbord van het Plastic Soep Spel en visitekaartjes.