Workshops

Op dit moment hebben we twee workshops. De bijbehorende documenten zijn hier te downloaden.

Let op: Ga niet zelf plastic smelten zonder de nodige kennis over plastics. Veel plastics, zoals PVC welke gebruikt wordt in installatiemateriaal, geven giftige dampen bij het smelten.

Het Plasticsoep Spel

Hierbij maken kinderen uit (zelf verzameld) afval een spel rond het plasticsoep thema.

Deze workshop is aan te passen aan de leeftijdscategorie waarin de kinderen vallen. Zo is het spel met al bepaalde spelregels makkelijk te maken door kinderen van groep 3 en 4 van de basisschool. Kinderen uit hogere groepen kunnen meedenken over spelregels en assisteren bij het smelten van plastic. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen andere kinderen begeleiden en bijvoorbeeld het energieverbruik meten om te leren over de efficiëntie van het proces.

Documenten:

Plastic scheiden

Hierbij gaan kinderen met behulp van water en zonnebloemolie de meest gebruikte plastics in verpakkingsmateriaal scheiden. Het gaat om HDPE wat veel gebruikt wordt voor flesdoppen, PET van flesjes en PP (polypropeen). De workshop is aan het niveau van de doelgroep aan te passen door hen al dan niet op basis van natuurkunde zelf te laten uitzoeken welke plastics zouden moeten blijven drijven of niet.